Όλοι μαζί οι Ρομά;

Όχι. Μην πάει το μυαλό σας στο κακό. Για κάτι καλό πρόκειται, που αφορά το κοινό όφελος του δήμου μας και της κοινότητας των Ρομά συνδημοτών μας. Υπάρχει καταρχάς η σημαντική εξέλιξη με τις ΚοινΣΕπ σε όλη τη χώρα και η «ΡΟΜΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚοινΣΕπ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» είναι μία από αυτές και βρίσκεται στο ξεκίνημά της.

Είναι σε όλους γνωστό ότι μέλη της κοινότητας των Ρομά παίζουν το παιχνίδι που τους έχουν μάθει χρόνια τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της παραβατικότητας. Όμως, μία ομάδα από αυτούς αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, παρεμβαίνοντας ενεργά και ωφέλιμα για την κοινωνία. Πρώτα απ’ όλα να πούμε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει και να δώσει χρήματα για τις ΚοινΣΕπ. Μέσω των δήμων βεβαίως. Να θέσουμε ευθέως λοιπόν το ερώτημα: Πού θα δώσει ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου τα λεφτά για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση, στην ΚοινΣΕπ ή σε ιδιώτες;. Ναι, τα σκουπίδια είναι λεφτά. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν σκουπίδια για παραγωγή ενέργειας από αυτά. Σε μας εδώ στο Μεσολόγγι Ρομά και άλλοι συνεχίζουν να καίνε πλαστικά κάθε βράδυ στις όχθες της Κλείσοβας, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον. Οι σχετικές πυρκαγιές, τα αποκαϊδια και οι στάχτες που μεταφέρονται με το δυνατό αέρα στην πόλη δεν φαίνεται μέχρι τώρα να ενοχλούν και πολλούς, ιδιαίτερα τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές.

Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε τους Ρομά που θέλουν να καθαρίσουν το Μεσολόγγι και όλο το Δήμο, να το κάνουν. Είναι πολύ θετικό που ήδη η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή. Πρέπει να βρει μιμητές. Αλλά η διοίκηση του Δήμου φαίνεται πως στο συγκεκριμένο θέμα τηρεί περίεργη στάση. Ορισμένοι μιλούν για «πόλεμο» που έχει κηρύξει στη συγκεκριμένη ΚοινΣΕπ. Γιατί οι υπεύθυνοι του δήμου αρνούνται μέχρι σήμερα να δουν τους εκπροσώπους της; Γιατί άραγε θέλουν να τους «ξεμοναχιάσουν», κωλυσιεργώντας τα πάντα και εμπαίζοντάς τους, όπως οι ίδιοι αναφέρουν; Κι επιπλέον, αντιμετωπίζουν κατηγορίες αστήρικτες και αβάσιμες. Γνωρίζουμε πως ο Δήμος έχει κάνει δωρεάν σχετική παραχώρηση (άνευ αντιτίμου;) σε εταιρεία ανακύκλωσης της Πάτρας, η οποία πρόσφερε μόνο κάποιους κάδους ανακύκλωσης.

Σε κάθε περίπτωση οι ΚοινΣΕπ, και όχι μόνο για την ανακύκλωση, ανοίγουν νέες οικονομικές και άλλες προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες. Στο δήμο μας, εξ όσων γνωρίζουμε, και μία ακόμη ΚοινΣΕπ, «Ρομά Ψαράδων», βρίσκεται στα σκαριά, μαζί με έναν αντίστοιχο αξιόλογο Σύλλογο στήριγμά τους. Όλες αυτές οι προσπάθειες συγκλίνουν σε μια διαδικασία ένταξης της κοινότητας των Ρομά, όσο είναι δυνατόν βέβαια υπό τις τρέχουσες γενικότερες συνθήκες, πέρα από την περιθωριοποίηση και την εκμετάλλευσή της. Για να δούμε, όμως, στην πράξη τι θα γίνει. Ας βάλουμε όλοι το χέρι μας να βοηθήσουμε. Γιατί πέραν των άλλων, μπορεί μεν τα σκουπίδια να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σήμερα, μπορεί όμως να προσβλέπουμε κι εμείς στη μελλοντική τοπική παραγωγή ενέργειας από αυτά, αφού υπάρχει η σχετική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Γιατί όχι;

http://www.aixmi-news.gr